Poruchy ze sníženého příjmu potravy

Definice:

Stav, při kterém dochází k nedostatečnému příjmu živin, který nestačí uspokojovat metabolické potřeby organismu. Podvýživa vzniká dlouhodobým nedostatečným přívodem potravy a často se kombinuje i s nedostatkem hlavních živin, vitamínů a minerálů:

  • chemická podvýživa(dlouhodobé snížení potravy)

  • kachexie(vyhublost)

  • marasmus(celková sešlost)

Při nedostatku jen některé složky vznikají:

  • avitaminózy

  • částečný nebo úplný nedostatek bílkovin,tuků,cukrů,minerálů

Příčiny:

  • neschopnost přijímat potravu (choroba, tělesné postižení , psychické faktory)

  • neschopnost zpracovat potravu (anorektika,cytostatika)

  • neschopnost vstřebávat živiny  (diabetes, thyreotoxikóza, jaterní cirhóza, choroby GIT)

  • zvýšené metabolické požadavky (popáleniny, růst, gravidita, laktace)

  • neznalost zásad správné výživy (jednostranná výživa)

  • vědomé opomíjení těchto zásad (anorexie,bulimie)

  • nedostatek financí na stravu

  • nedostatek potravy vůbec

Klinický obraz:

  • odpor k jídlu

  • změna chuti

  • obtíže při nebo po jídle

  • snížení tělesné hmotnosti o 20%

  • slabost žvýkacích nebo polykacích svalů

  • zánětlivé změny dutiny ústní

  • ochablý svalový tonus

  • zvýšená křehkost kapilár

  • slyšitelná zvýšená peristaltika střev

  • bledost očních spojivek a sliznic

  • prokazatelný nedostatek jídla

  • zvýšené vypadávání vlasů

  • amenorhea

  • ztráta podkožního tuku

  • abnormální hodnoty laborat.výsledků

  • alkoholismus,drogy

  • nemoci GIT

Komplikace:

Kachexie, marasmus , avitaminózy

Diagnostika:

  • antropometrické měření(stanovení BMI indexu,porovnání výšky a váhy)

  • biochemické údaje(bílkoviny,dusíková bilance,vitamíny,kreatinin,hemoglobin,hematokrit)

  • klinické vyšetření(vlasy,kůže,oči,sliznice,svalstvo,váha,celkový vzhled,CNS,GIT

  • odběr výživové anamnézy(návyky,preference jídla,složení stravy,příjem tekutin,choroby,farmakoterapie,fyzické aktivity)

Léčba:

Psychiatrická, nutriční, sedativní,výchovná