Rakytník řašetlákový = Hippophaë rhamnoides

Jak vypadá

Je vyšší trnitý keř, roste na suchých kamenitých i na vlhčích půdách, kde vytváří souvislé porosty. Má úzké listy, zespodu stříbřité, nahoře nazelenalé. V srpnu až říjnu dozrávají žluté až oranžové plody, peckovice

Kde se vyskytuje 

Rozšířený v Evropě, na Sibiři, Na Kavkaze a ve Střední Asii. U nás spíše jako ozdobný keř, zřídka zplaňuje.

Historie – co o něm víme

Rakytník je ceněn pro svůj cenný obsah biologických látek v plodech, kůře a listech. Tam se totiž nalézá ceněný olej.

Co obsahuje

·         Organické kyseliny

·         Glykosid quercetin

·         Vitaminy C a A

Co sbíráme

·         Plod na počátku zrání v srpnu až říjnu

Využití v gynekologii

·         Při rakovině

·         Po operacích

·         Při nedostatku vitamínu C, A v době těhotenství

·         Pro krásnou a mladou pleť

Ostatní účinky

·         Olej se využívá při léčbě sliznic, kůže

·         Při popáleninách

·         Při omrzlinách

·         Při žaludečních vředech

·         Při jaterních a zažívacích potížích

·         Při kloubovém onemocnění

Praktické typy

Plody se dají použít v potravinářství k výrobě marmelád, šťáv a džemů, neboť látky v nich obsažené jsou odolné vůči zahřátí.
Omlazující šťáva
Šťáva se vymačká a výlisky se zalijí teplou převařenou vodou v množství 0,2 - 0,5 l na 1 kg. Pečlivě se promíchají, nechají se 2 hodiny stát, znovu se vymačkají a přidá se cukr 650-800g na 1 litr. Získaná směs se rychle uvede do varu, odfiltruje. 30 - 40% hmoty se přidá k původní šťávě, smíchá se, nalije do nádoby, pasterizuje a hermeticky uzavře.

Čaj z listů, nebo listů a plodů
1 čajová lžička listů se krátce povaří ve 0,25 l vody a 10 minut se nechá louhovat.
Čaj z kůry: 
1 čajová lžička kůry se vaří 5 minut v 0,25 l vody, 20 minut se louhuje.
Blahodárné rakytníkové tonikum: 
Získáme, pokud si několik plodů čerstvého rakytníku vymáčkneme do sklenky pramenité vody a popíjíme.