Smetanka lékařská – pampeliška |
Je zahradníky opovrhovaná, ale zejména dětmi milována . kořeny, listy květ jsou pro nás hotovým požehnáním.
Využití v gynekologiiUž v dávných dobách si ženy omývaly tváře pampeliškovou vodou, která je zbavovala akné a trudovitosti.V Arábii ji používaly do směsí bylin na čištění krve. V lidovém léčitelství se dodnes používá k odstranění škodlivých látek z těla a k úpravě krevního oběhu. Kořen smetánky, který sbíráme v době, kdy květina nekvete, je prostoupen mléčnou tekutinou – latexem a obsahuje hořčiny jako taraxacin, cukry a bílkoviny. Kromě těchto látek obsahuje kořen ještě tanin a fytoncidy. Z mladých listů připravujeme zdravý jarní salát pro vitamín C a minerální soli. Kořeny dobýváme ze země pomocí nože, nebo dloubáku. Po vyprání je sušíme co nejrychleji. Listy vybíráme pouze pěkné a nepoškozené a rovněž rychle sušíme. Sběr provádíme v květnu až září. Sušené kořeny i listy skladujeme v suchu a na vzdušném místě. Praktické tipyČaj z kořene pampelišky2 lžičky drobně řezaného sušeného kořene (nebo kořene s listy) na 1 l vody. Necháme přejít var, 7 necháme louhovat, scedíme a pijeme 2 šálky denně při vyrážkách a ekzémech, při cukrovce, žlučníkových a ledvinových chorobách, při ledvinových a močových kamenech, při onemocnění jater a sleziny, zažívacích obtížích, pálení žáhy, nechutenství a zácpě. Pampeliškový med 400 hlaviček květů propláchneme a zalijeme dvěma litry vody. 2 citrony oloupeme škrabkou na brambory, rozkrájíme na kolečka, přidáme do hrnce a vaříme 15 minut. Hrnec odstavíme a necháme do příštího dne louhovat. Přecedíme přes plátno do čistého hrnce, přidáme 2 kg cukru a za stálého míchání vaříme ještě asi hodinu, až dosáhneme hustoty medu. Nalijeme do dobře vymytých sklenic a uzavřeme víčkem. Výtečný na chleba s máslem. |